-
Bunkerkaas
Bunkerkaas is een begrip hier in de regio Twente, de bunkerkaas die wij hier vooral kennen is de kaas uit Daarle. In onze winkel in Enschede is er altijd veel vraag naar deze kaas met zijn stoere uitstraling en heerlijke smaak.
Laten we beginnen bij de oorsprong van deze bunkerkaas. Daarle is een oud esdorp in West-Twente en ligt op de grens met Salland (provincie Overijssel). Daarle met haar 1500 inwoners hoort bij de Gemeente Hellendoorn, beter bekent van het gelijknamige attractiepark.
Eeuwen lang is het dorp omsloten geweest door moerassen en veengronden, het dorp kende toen weinig inwoners. Het inwoners aantal verdubbelde rond het jaar 1850 te stijgen nadat het van het kanaal Zwolle-Almelo werd gegraven.
Het maken van de kaas gebeurt in Daarle en kent een rijke familiehistorie, De grootvader van Jan-Peter Nijenhuis had al een kaaswinkel in Twente omstreeks 1940. Zijn vader startte een groothandel in kaas. In 2011 nam kleinzoon Nijenhuis het heft in handen en sindsdien bereid hij kazen en laat deze rijpen in oude munitiebunkers.
‘De laatste jaren worden kazen met mooie onderscheidende smaken steeds beter gewaardeerd. Ons doel is dan ook, het onder optimale omstandigheden afrijpen van kaasspecialiteiten met een uniek karakter. Gemaakt door trotse kaasmakers met liefde voor hun vak’ (J.P. Nijenhuis)
Deze munitiebunkers staan in het Twentse Daarle, een voormalig opslagplaats voor munitie op het terrein van MMC Bruineveld. Op het terrein bevinden zich 25 bunkers, zowel grote als kleine munitiemagazijnen en grondgedekte bunkers. 8 bunkers hiervan bestaan uit dik beton, afgedekt met een dikke laag grond.
Dit zorgt ervoor dat de lucht een bepaalde vochtigheid behoud voor het rijpingsproces van de Bunkerkaas. De temperatuur is ook in deze bunkers zeer constant, rond de 15 C° ideaal voor het afrijpen van de kaas.
Bunkerkaas wordt gemaakt van zowel geitenmelk als koemelk, beiden kennen een uniek karakteristieke smaak. Typerend aan deze kaas is toch wel de stoere, ambachtelijke korst met ingedrukt merk.