0
Winkelwagen
€ 0,00

Het klimaat is, vooral in de Franse Jura, vochtig en 's winters ruw en koud. Er valt vrij veel regen behalve in het midden van de zomer. De zomers zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Alpen, niet uitgesproken warm. Dit komt ten goede van de kazen die hier worden gemaakt en hier het rijpingsproces doormaken.

Bergen, meren, watervallen en kabbelende beekjes, voor natuurliefhebbers is een vakantie naar de Jura een waar genot. Wist u echter dat er tussen al dit natuurschoon vele leuke bezienswaardigheden verborgen liggen? Om nog maar te zwijgen over de culinaire hoogstandjes. Ontdek de Bordeaux wijnen en Franse raclettes tijdens een vakantie aan de Frans - Zwitserse grens.

Comté (Poligny, Frankrijk)

Hoofdstad van het Comté-gebied is Poligny, waar ook het "Maison du Comté", het Comté-museum, staat. De kaas behoort tot de zogenaamde zachte kazen en is de vader van de zachte witte-korstkazen. Hij is een van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren.

Vacherin Mont D’or (Doubs, Frankrijk)

De Vacherin Mont d'Or is een gewassen-korst kaas en wordt gemaakt van uitsluitend koemelk. De productie van de kaas loopt van 15 augustus tot 15 maart. De kaas wordt van de volle rauwe melk gemaakt van koeien van het Montbéliard-ras. Na toevoeging van stremsel wordt de wrongel in de vormen gedaan. Na het vormen wordt de kaas overgedaan in dennenhouten hoepels, om uitlopen te voorkomen. De rijpingstijd is drie weken minimaal op dennenhouten planken. In die tijd worden de kazen dagelijks met pekel gewassen en gekeerd. Aan het eind van de rijping is de kaasmassa geel-beige geworden en heeft een licht zoetige smaak.

Morbier

De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk (hoewel tegenwoordig ook gepasteuriseerde melk gebruikt wordt). Tijdens het proces wordt er een aslaagje toegevoegd. 's Avonds als de koeien heel de dag gegeten hebben wordt er ook gemolken en de wrongel van deze melk komt op de aslaag. De kaas van de avondmelk is veel sterker van smaak en smaakt meer naar noten. Vervolgens gaat de kaas in de pers en gaat hij 2 à 3 maanden in een koude ruimte rijpen. De kaas krijgt een rode korst. Kenmerkend is de zwarte ader die door de kaas loopt. Qua smaak doet deze ader niet veel.

Bleu de Gex

Volgens de overlevering was de Bleu de Gex rond 1530 de favoriete kaas van Keizer Karel V, als graaf van Bourgondië de toenmalige heer van de streek. De productie van de kaas gaat terug tot de 13e eeuw, naar de introductie van kaasmaaktechnieken door de monniken van de benedictijner abdij van Saint Claude.

De kaas wordt gemaakt van de melk van de koeien, van het runderras Montbéliard, die in de hoge weiden van de Jura lopen. De grote diversiteit van de planten daar geeft de melk en dus ook de kaas een typisch eigen smaak.

Over ons

Sinds augustus 2008 zijn wij als familiebedrijf een kaas- en notenspeciaal zaak begonnen in het hartje van Enschede. In 2012 hebben wij ons assortiment uitgebreid met olijven tapa's, olie en azijn en diverse soorten pasta's en sauzen.  Met ons uitgebreide assortiment van maar liefst 300 zachte en harde kaassoorten onderscheiden wij ons sterk. Ook voor gebrande noten, rijstcrackers en zuidvruchten bent u bij ons aan het goede adres.

Bezoek de winkel

De Leckernij
Korte Hengelosestraat 25a
7511 JA, Enschede
053-4303530
 

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief BTW

Powered by CCV Shop software webshop

rek.nr: NL 50 ABNA 0 585.2659.41 | K.v.K registratie: 08175911, Enschede | BTW nr. NL 171558534 B01 | tel. 053 430 35 30